Technicus industriële elektriciteit (domein STEM)

SITUERING VAN DE OPLEIDING

De opleiding Technicus industriële elektriciteit bevindt zich in de arbeidsmarktfinaliteit. Ze is bedoeld voor jongeren die na het behalen van een diploma in de arbeidsmarktfinaliteit hun beroepskwalificaties willen uitbreiden.

Concreet: je verbreedt je beroepskwalificaties van niveau 3 naar niveau 4, maar je krijgt géén algemene theoretische vakken meer. Je onderwijskwalificatie blijft dus op niveau 3, net zoals je behaalde na het zesde jaar arbeidsmarktfinaliteit.

VOOR WIE?

Deze opleiding is gericht op jongeren die hun diploma secundair behaald hebben in de arbeidsmarktfinaliteit. Een opleiding uit het secundair voor wie dit 7de jaar een logische vervolgkeuze is, is Elektrische installaties.

Instroom vanuit andere richtingen is toegelaten, maar dan zal je extra inzet moeten leveren om een aantal basisdoelstellingen te behalen, omdat je bepaalde verwachte voorkennis nog niet hebt gekregen. Concreet betekent dit dat we bij de inschrijving een gesprek voeren over je verwachtingen en voorkennis, en over de noodzaak om al leerstof bij te werken voor het schooljaar begint. Je moet dus wel bereid zijn om eventuele hiaten in je kennis over bepaalde leerstofonderdelen zelf bij te schaven nog voor je deze opleiding start.

IS ER EEN STAGE IN DEZE OPLEIDING?

Ja: deze leerlingen gaan elke week 1 dag per week tijdens het schooljaar en hebben bovendien een blokstage van 4 weken.

WAT NADIEN?

Na dit 7de jaar ben je voorbereid om de arbeidsmarkt in te gaan. Door in dit 7de jaar extra beroepskwalificaties te behalen, heb je extra troeven in handen voor je toekomstige werkgever, omdat je breder inzetbaar bent dan iemand die na het 6de jaar solliciteert. Je zal ook uit een breder aanbod aan vacatures kunnen kiezen om eventueel te solliciteren.

WAT ZIJN DE VOORDELEN?

Met het diploma van een 7de jaar Industriële elektriciteit heb je extra troeven in handen. We sommen hier even op wat de voordelen zijn tegenover wanneer je meteen zou gaan werken na het zesde jaar:

  • Wie het diplome van een 6de jaar heeft, mag toestellen en installaties installeren, plaatsen en aansluiten. Met het diploma van dit 7de jaar, behaal je o.a. de nodige competenties om diverse installaties in dienst te stellen.
  • Het zoeken naar fouten en het herstellen van defecten in de verschillende segmenten van de sector behoren ook tot de mogelijkheden na het behalen van dit diploma.
  • Verder is het een meerwaarde om binnen dit 7de jaar het onderdeel 'automatisatie' en 'schema-analyse' eigen te maken, om de drempel tot een indiensttreding als service technieker te verlagen.
  • Hierdoor kan je zelf ook solliciteren voor een breder aanbod vacatures dan met je diploma van het 6de jaar.

LESSENTABEL

De lessentabel volgt nog op een later moment en zal je dan hier ook kunnen terugvinden. In deze opleiding zal je via een blokstage ook ervaring opdoen in een bedrijf. Per week zal je 28 uren les krijgen, verdeeld over vooral praktijk- en ook technische vakken. Algemene vakken zoals L.O., levensbeschouwing of PAV zitten niet in je lessenpakket.