Paardenhouder duaal (domein Land- en tuinbouw)

SITUERING VAN DE OPLEIDING
De opleiding Paardenhouder duaal bevindt zich in de arbeidsmarktfinaliteit. Ze is bedoeld voor jongeren die na het behalen van een diploma in de arbeidsmarktfinaliteit hun beroepskwalificaties willen uitbreiden en zo mogelijk ook extra certificaten binnen de paardensport willen behalen.
Het programma is ontworpen om je zowel theorie als praktijk in de paardenhouderij bij te brengen. Naast het behalen van je Rozet-certificaten, word je begeleid door experts in het vak, en krijg je de kans om stage te lopen bij toonaangevende bedrijven binnen de sector. Zo leer je niet alleen over de training van paarden, fokkerij en verzorging, maar krijg je ook de vaardigheden en kennis die nodig zijn voor een succesvolle carrière als trainer of ondernemer. Het duaal leren zorgt ervoor dat je jouw kennis direct in de praktijk kunt toepassen, waardoor je optimaal voorbereid bent op de uitdagingen in de sector.
Concreet:
- voor wie na 6 PH duaal dit 7de jaar start:
Je breidt je competenties uit en behaalt extra niveaus binnen de opleidingsstructuur van Paardensport Vlaanderen. Na het 6de jaar Paardenhouderij behaalde je de beroepskwalificaties van 'Hippisch assistent' en 'Paardenafrichter'. In het 7de jaar zal je jouw behaalde beroepskwalificaties uitbreiden met dat van 'Paardenhouder' niveau 4. Met dit diploma verbreed je dus je competenties én vul je ze zo mogelijk aan met extra certificaten erkend door de Vlaamse trainersschool.
- voor wie uit een andere vooropleiding aan dit 7de jaar start:
Je behaalt met dit diploma beroepscompetenties van niveau 4. Eveneens krijg je de kans de extra Rozet-certificaten te behalen. Het behalen van de certificaten zijn geen verplichting, je kan dus ook slagen voor de opleiding zonder te kiezen voor de certificaten. Echter afhankelijk van jouw sterktes en talenten bieden wij je graag de mogelijkheid tot het behalen van deze certificaten. Aangezien het een specifieke, sectorgebonden opleiding is waar wel wat eerder opgedane ervaring voor nodig is, willen we eerst samen met jou bekijken waarom je deze opleiding start en wat je verwachtingen zijn. De inschrijvingsprocedure voor wie niet uit 6 PH duaal komt, wordt hieronder nog verder toegelicht.

VOOR WIE?
Deze opleiding is gericht op al wie zich wil bekwamen in de sector van de Paardenhouderij, wie later een bedrijf wil uitbouwen in deze sector en eveneens voor iedereen die een job ambieert in deze sector. De inschrijvingsvoorwaarde is dat je minstens een diploma hebt van het secundair onderwijs, of getuigschrift BSO, maar er komt nog veel meer bij kijken dan enkel dit diploma. Ook jongeren uit de dubbele en doorstroomfinaliteit mogen deze opleiding starten. Een voorwaarde is echter, dat je al vertrouwd bent met de paardenwereld, dat je bv. van jongs af aan ervaring hebt en gepassioneerd met paarden bezig bent, én dat je bereid bent om daarin te groeien.
Wanneer je je wil inschrijven voor dit 7de jaar, nodigen we je graag uit voor een gesprek en oriënteringsproef. Zo bekijken we SAMEN wat jouw verwachtingen en voorkennis zijn, en vertellen we je ook concreet wat de opleiding van je vereist en wat ze je te bieden heeft. Zo starten we beiden met de juiste instelling, weten we wat we kunnen verwachten, wat de doelstellingen zijn en hoe het duaal leren precies in zijn werk gaat. Neem dus zeker contact op met de school (03 561 05 00) en maak een afspraak om dit gesprek te voeren.
IS ER EEN STAGE IN DEZE OPLEIDING?
In duale opleidingen noemen we dit geen stage, maar wel WERKPLEKLEREN. Tijdens de opleiding zal je dus bepaalde doelstellingen niet aangeleerd krijgen op school, maar in een bedrijf. Je komt dus 2 dagen per week naar school en brengt 3 dagen per week door als 'werknemer' op jouw leerbedrijf.
In een duale opleiding zoals Paardenhouder duaal wordt er dus ook een contract afgesloten tussen school, bedrijf (werkplek) en leerling. Er worden ook duidelijke afspraken gemaakt over wat er van jou verwacht wordt op je werkplek. Je bent er tewerkgesteld zoals een gewone werknemer en ontvangt hiervoor een leervergoeding. Dit houdt eveneens in dat je werkplekleren een erg belangrijk onderdeel vormt van je opleiding. Omdat het over een duale opleiding gaat, bestaat deze opleiding dan ook uit een 38-urenweek (zoals die van een gewone werknemer), en gaat je werkplek voor op andere algemene schoolactiviteiten die zouden plaatsvinden op een dag waarop je aan de slag bent op je werkplek (bv. een sportdag). Om hierover duidelijk te communiceren, ontvang je bij het begin van het schooljaar ook een jaarkalender, met de momenten waarop je net wel/niet op school/op je werkplek, moet zijn.

WAT NADIEN?
In dit 7de jaar doe je bijkomende kennis en vaardigheden op wat zich vertaalt in een extra beroepskwalificatie. Op die manier ben je breder inzetbaar dan iemand die al na het 6de jaar solliciteert. Na dit 7de jaar heb je dus extra troeven in handen en ben je als geen ander voorbereid om de arbeidsmarkt in te gaan.
De opleiding 7de jaar Paardenhouder duaal heeft een aantal specifieke verschillen met de opleiding in het 5de en 6de jaar:
- Met de beroepskwalificatie 'Paardenhouder' niveau 4 heb je de juiste zaken geleerd om een professioneel paardenbedrijf uit te bouwen.
- Tijdens dit 7de jaar krijg je de kans om niet alleen Rozet 4 en Rozet 5 te behalen, maar ook de theorie van Rozet 6 aan te leren, in samenwerking met Paardensport Vlaanderen (klik hier voor meer uitleg over deze rozetten). Deze opzet biedt je de mogelijkheid om je kennis en vaardigheden in een praktijkgerichte setting toe te passen, terwijl je tegelijkertijd certificaten behaalt die essentieel zijn voor een succesvolle carrière in de sector.
Het behalen van Rozet 4, 5 en eventueel 6 is belangrijk om door te groeien in de sector. Met deze certificaten op zak verbreed en faciliteer je je job binnen de sector omdat je meer verantwoordelijkheden en disciplines kan opnemen binnen deze gespecialiseerde sector.
WAT ZIJN DE VOORDELEN?
Met het diploma van een 7de jaar Paardenhouder duaal heb je extra troeven in handen. We sommen hier even op wat de voordelen zijn tegenover wanneer je meteen zou gaan werken na het zesde jaar:
- Zachte overgang
Omdat dit 7de jaar duaal wordt ingericht, vormt het een zachte overgang tussen je leven als leerling en je leven als voltijds werknemer, waardoor jouw overstap naar de arbeidsmarkt doorgaans vlot verloopt. - Extra troef
Met een diploma van het 7de jaar duaal heb je een extra troef in handen. Omdat jij duaal leren hebt gevolgd, heb je namelijk al bewezen dat je je plaats op de arbeidsmarkt waard ben, waardoor jij gegeerd bent bij werkgevers. - Geen eigen paard nodig
Wij hebben op school zelf een 10-tal paarden, waaronder een aantal sportpaarden die op hoog niveau hebben gereden. Deze paarden staan voor jou ter beschikking tijdens de lessen op school. - Nauwe banden met de sector
We werken samen met meer dan 100 bedrijven uit de sector!
Dankzij onze sterke connecties met de paardensport en -houderij kun je rekenen op uitstekende leerbedrijven en werkervaringskansen. - Moderne infrastructuur
PITO beschikt over volledige en moderne infrastructuur. Wij beschikken over een overdekte piste op geopatbodem, een binnenstal, aansluitend een paddock, een solarium, 4 poetsplaatsen, een zadelkamer, tractoren, machines voor ruwvoederwinnen, weides, ... - Deskundig docententeam
Onze leerkrachten zijn experten in hun vakgebied. Ze hebben allemaal nauwe banden met de sector. Ze zijn zelf al jarenlang actief in de paardenwereld en kennen de sector door en door. Ze staan garant voor deskundige begeleiding en persoonlijke aandacht. Je zal merken dat zij weten waarmee ze bezig zijn, en dat zij je naar een zo hoog mogelijk niveau proberen te tillen tijdens je opleiding. Zij bekijken ook de oriënteringsproef om te weten op welke vlakken je eventueel nog extra ondersteuning nodig hebt. - Behalen van certificaten
De opleidingsstructuur van Paardensport Vlaanderen is vernieuwd en daar spelen wij graag op in. Dit is uniek omdat je op PITO deze mogelijkheid hebt zonder over een eigen paard te beschikken. Tijdens het 7de jaar kan je Rozet 4 en Rozet 5 behalen en de theorie van Rozet 6 aanleren. Zo heb je na dit jaar niet alleen een 'schooldiploma' op zak, maar ook erkende certificaten. Dit staat niet alleen goed op je cv, het biedt je ook een stevige basis voor verdere opleidingen en carrièremogelijkheden. Rozet 5 en Rozet 6 openen namelijk de deur naar een breed scala aan professionele kansen binnen de paardenhouderij en paardensport en zijn een absolute must wanneer je je als initiator of als trainer in de paardenwereld wil vestigen.
Klaar om de volgende stap te zetten in de paardenhouderij?
Meld je vandaag nog aan voor de vernieuwde opleiding van het 7de jaar Paardenhouder via duaal leren bij PITO!
LESSENTABEL
Op dit moment kunnen we enkel de volgende info geven over de verdeling van de lesuren.
Meer details volgen later.
Paardenhouderij (op school) 15 u./week
Werkplekleren (op de werkplek) 24 u./week
Opmerking:
In het 7de jaar zijn er 39 u. per week les/werkplekleren.
Het 39ste uur wordt zoals de regelgeving het voorschrijft gecompenseerd door enkele vrije dagen.
Voor meer info over deze opleiding, raden we je aan om contact op te nemen met de school via 03 561 05 00.
