STEM Technieken

STEM Technieken

EERSTE GRAAD

STEM-Technieken bestaat zowel in de A- als in de B-stroom. Het verschil zit erin, dat de A-stroom voorbereidt op de dubbele finaliteit in de tweede graad, waarbij na een 2B-richting de logische overstap naar de arbeidsfinaliteit leidt.

 

In 2A - STEM-Technieken kan je kiezen uit 2 opties: Agro- en biotechnieken of Mechanica-Elektriciteit.

In 2B - STEM-Technieken zijn er ook 2 opties: Land- en tuinbouw of Mechanica/elektriciteit

STEM Technieken

Binnen STEM-Technieken in de B-stroom word je in de richting Mechanica/elektriciteit en in Land- en tuinbouw voorbereid om in de tweede graad te kiezen voor eeen richting uit de arbeidsmarktfinaliteit, waar we je opleiden tot een goede stielman/stielvrouw die weet van aanpakken en die kennis van zaken heeft. Bekijk op deze pagina de lessentabellen van 2 B.

Elektromechanica

TWEEDE EN DERDE GRAAD

DUBBELE FINALITEIT

Elektromechanische technieken (EMT) biedt een boeiend en uitdagend project voor wie graag denken en doen combineert. Als je voor EMT kiest, wil je zeker ook de theorie leren van je vakken, zodat je in de praktijkvakken en tijdens je blokstage in het zesde jaar je opdrachten goed kan uitvoeren. Je leert creatieve en logische oplossingen bedenken om na het zesde te gaan verder studeren of om te gaan werken.

Elektrische installatietechnieken

In Elektrotechnieken (ET) in de 2de en 3de graad leer je alles over elektriciteit en wat ermee te maken heeft. Door de afwisseling van theorie- en praktijkvakken kan je ook meteen uitvoeren wat je geleerd hebt. In het laatste jaar kan je in een blokstage al eens ervaren wat het is om een professionele elektricien of elektrisch onderhoudstechnieker te zijn!

Praktijklessen

De opleiding Mechanische technieken (MT) / Mechanische vormgevingstechnieken (MVT) legt de nadruk op alles wat met mechanica, hydraulica en pneumatica te maken heeft. Kortom: wil je meer weten over motoren en pompen, over materialen en machines, over monteren en demonteren, ... ? Dan is deze richting geknipt voor jou. Ook hier kan je in het zesde jaar in een blokstage de kneepjes van het vak al eens echt in de vingers krijgen.

 

In Koel- en warmtetechnieken leer je alles over HVAC, de wereld van heating, ventilation en air-conditioning. Dit is een nieuwe richting in de onderwijsvernieuwing die perfect voorbereidt op de professionele bachelors uit deze sector.

Centrale verwarming en sanitaire installaties

ARBEIDSMARKTFINALITEIT

Wie in de tweede graad kiest voor de opleiding Elektriciteit heeft 2 keuzes: ofwel ga je voor de optie Elektriciteit ofwel kies je voor de optie Sanitair. In de derde graad kan je dan logisch verder naar Elektrische installaties (EI), naar Sanitaire en verwarmingsinstallaties (SV), Preventief onderhoud machines en installaties (POM) of Lassen-constructie (LC).  Al deze opleidingen zorgen ervoor dat je na het zesde jaar perfect aan de slag kan als professional. 

Meer info over de STEM-richtingen in de tweede graad.

Meer info over de STEM-richtingen in de derde graad.

Elektrische installaties

Wie in de arbeidsmarktfinaliteit in het domein Land- en tuinbouw een opleiding wil volgen, kan na de tweede graad Plant, dier en milieu (PDM) verder naar de derde graad Dierenzorg (DZ), Dier en milieu (DM), Groenaanleg en beheer (GB) of Paardenhouderij duaal (PH). Meer info over deze opleidingen in de tweede graad vind je op deze pagina, en klik hier voor info over de opleidingen in de derde graad binnen dit domein.

Klik hieronder in de tabel op de richting van je keuze om meer info te lezen en om de lessentabel te bekijken.