STEM Agrarisch

Agrarische opleidingen

TWEEDE GRAAD

Binnen het domein land- en tuinbouw in de tweede graad bieden we de volgende opleidingen aan: Biotechnologische wetenschappen (BTW; DF), Plant-, dier- en milieutechnieken (PDMT; DF/AF) of Plant, dier en milieu (PDM; AF). 

DUBBELE FINALITEIT - ARBEIDSMARKTFINALITEIT

In PDT én PDM werken we met een aantal gemeenschappelijke, algemene vakken zoals L.O., levensbeschouwing, ... In de dubbele finaliteit (PDMT) is het aantal technische en algemene vakken groter dan in de arbeidsmarktfinaliteit (PDM). Daarnaast kan je via verschillende modules die tijdens het jaar worden gegeven al eens proeven van enkele typische opdrachten binnen de landbouw, tuinbouw of dierenzorg, zodat je voor de derde graad de studierichting kan kiezen die jou het meest aanspreekt. Je leest er meer over op de pagina's over PDT en PDM. Daar vind je ook de lessentabellen van beide richtingen.

 

DOORSTROOMFINALITEIT

Daarnaast kan je ook kiezen voor Biotechnologische wetenschappen in de doorstroomfinaliteit. Deze richting legt veel meer de nadruk op wiskunde en wetenschappen. Na het zesde jaar is het dan de bedoeling dat je gaat verderstuderen (acaddemische bacheloropleiding). Dat betekent dat je ook een grondige studiehouding zal moeten ontwikkelen, en de zelfdiscipline moet aanleren om je schoolwerk goed op te volgen en te plannen.

Biotechnische wetenschappen

DERDE GRAAD

Het overzicht van onze opleidingen binnen het domein land- en tuinbouw in de derde graad vind je op deze pagina.

DOORSTROOMFINALITEIT

Wie BTW volgde in de tweede graad, kan in de derde graad doorstroomfinaliteit kiezen voor de richting Biotechnologsche en chemische wetenschappen (BCW). In deze sterk wiskundige en wetenschappelijke richting word je voorbereid om na het zesde jaar verder te studeren aan een hogeschool of universiteit. Dit is een erg theoretische richting waarbij je geen praktijkuren hebt, maar wel theoretische en labovakken. Wie een wetenschappelijke richting uit wil, bv. fysica, wiskunde, biomedische wetenschappen,diergeneeskunde, geneeskunde ... zit hier op de juiste plek! Lees er hier meer over.

Planttechnische wetenschappen

DUBBELE FINALITEIT

Wie in de tweede graad PDT volgde, kan in de derde graad opteren voor Dierenverzorgingstechnieken (DZT), Agrotechnieken dier (ATD) of voor Tuinaanleg en -beheer (TAB).

In de opleiding DZT leer je meer over al wat met dieren te maken heeft, ook op een theoretische en wetenschappelijke manier. Er zijn dus wel vakken met topeassingen, maar bijvoorbeeld ook een heel aantal uurtjes chemie.  De lessentabel vind je hier. In ATD ligt de nadruk op al wat met landbouw te maken heeft. Je krijgt er vakken zoals zoötechniek en teelten, maar ook een heel aantal lesuren praktijk. Je kan hier de lessentabel bekijken. In TAB word je klaargestoomd om in de tuinbouwsector werkzaam te zijn. De lesuren theorie en praktijk leren je alles over plantenkennis, groenvoorziening en tuinaanleg. Lees hier de details over deze richting. Je kan na deze richtingen kiezen om te gaan voortstuderen of om meteen een job gaan zoeken.

Landbouw

ARBEIDSMARKTFINALITEIT

Na de tweede graad PDM, moet je wanneer je naar het 5de jaar gaat kiezen of je verder wil in Dierenzorg (DZ), Dier en milieu (DM), Groenaanleg en -beheer (GB), of in onze duale opleidingen: Paardenhouderij duaal (PH) of Groendecoratie duaal (nieuw vanaf 2024-2025 - info volgt later). Klik op de naam van de richting voor meer info.

 

In de het domein Land- en tuinbouw in de derde graad kom je alles te weten over de duurzame land- en tuinbouwsector van de 21ste eeuw, met oog voor vernieuwing, technologie en verbreding. Lees hier meer over deze opleidingen.

Dierenzorg

Wie voor Dierenzorg kiest, moet een hart voor dieren hebben. Je moet de verzorging ter harte nemen van allerlei soorten beestjes, van onze vogels, paarden, pluimvee, reptielen, amfibieën... Besef dat 'verzorging' méér is dan enkel de vachtverzorging: ook de voeding en huisvesting zijn belangrijk om gezonde en verzorgde dieren te garanderen. Hier lees je meer over de richting DZ.

Tuinbouw en groenvoorziening

Als jij groene vingers hebt, graag met planten en tuinen bezig bent, technisch aangelegd bent om een tuin te ontwerpen en aan te leggen en geïnteresseerd bent in de productieprocessen van gewassen, dan is Groenaanleg en -beheer de richting voor jou. Klik hier voor meer info.

 

Wie eerder een toekomst zoekt in een hedendaags landbouwbedrijf, met alle technologische vernieuwingen en toekomstgerichte verbreding van de activiteiten, kijkt best eens naar de opleiding Dier en milieu.

Paardenhouderij duaal

Aangezien er een groeiende vraag is naar goed opgeleid personeel in de paardensector, bieden we vanaf september 2021 de opleiding Paardenhouderij duaal aan. Deze opleiding is erop gericht om je via een duaal traject (= zowel op school les, als op een bedrijf werkplekleren) voor te bereiden op een job als paardenverzorger, groom, trainer, beroepsruiter of medewerker in een fokkerij, stoeterij of handelsstal. Deze boeiende maar intensieve sector verlangt degelijk opgeleid personeel, dat betekent dat we van jou al een goede basiskennis verwachten wanneer je deze richting wil starten. Lees er meer over op deze pagina.

Vanaf 2024-2025 kan je in de derde graad ook kiezen voor de opleiding Groendecoratie duaal. Meer info over deze opleiding uit de arbeidsmarktfinaliteit volgt later nog.

Klik hieronder in de tabel op de richting van jouw keuze om meer info te lezen en om de lessentabel te bekijken.